Odzvonilo ilegalno sagrađenim kafićima na Žnjanu? (Video)

Utorak, 03.10.2017. | Gradilište
Ovih dana čulo se kako gradonačelnik Splita spominje moguće uklanjanje nelegalno izgrađenih kafića na splitskoj plaži Žnjan već krajem listopada. No ovih dana nije bio raspoložen za izjave o toj temi.
( video: dnevnik.hr )

Nije rječitiji na temu Žnjana bio ni resorni ministar graditeljstva Predrag Štromar za vrijeme nedavnog posjeta Splitu. Naime, o uklanjanju gotovo 40 kafića priča se od vremena prošlog ministra Kuščevića pa se do danas ništa bitno nije promijenilo.

Jedan, drugi, treći, i niklo je na splitskom Žnjanu gotovo 40 objekata, a sve, čini se, nelegalno. Hoće li ih stvarno rušiti?

Točnije, neki su imali koncesijske dozvole za 12 kvadrata, a nikle su zgrade. Papire i dozvole, čini se, nitko nije kontrolirao.

Marijana Puljak, vijećnica grada Splita (Stranka Pametno): "Inspektori su izdavali rješenja o rušenju, ali ništa nije provedeno, stalno se odgađalo."

Gradilo se bez reda, plana i javnog natječaja. Počelo se pomalo za vrijeme Keruma, a za vrijeme gradonačelnika Ive Baldasara bageri i bušilice se nisu gasili. Kružile su priče o plaćanju za dozvole,a svojevremeno je i Kerum optužio svoje vijećnike da dižu ruku zbog dozvole za kafić.


Gdje su bile institucije?

Teško je vjerovati da će krajem listopada krenuti rušenje 40 kafića. Pitanje je gdje su bile sve institucije, grad, županija i država kada se ovdje gradilo. A gradilo se i zimi i ljeti. „Grad je trebao vlasnike pozvati na razgovor, a ne rezati“, kaže vlasnik kafića.

Još u siječnju spominjalo se da se odabiru i tvrtke za rušenja na Žnjanu, ali ta se priča negdje zagubila. Ministar graditeljstva Predrag Štromar nedavno je u Splitu bježao od pitanja u vezi sa Žnjanom.

I najvažnije, Što će Grad sa Žnjanom? Po aktualnom Detaljnom planu, kafići moraju biti dalje od mora, uz cestu, a Žnjan je rekreacijska zona.

Ka da si u pustinji

„Kafići su sve uzurpirali, nema zelenila. Ka da si u pustinji, ka riba na gradele se moraš peć“, kažu Splićani. Za sada imamo prašnjavu pustopoljinu. A Gradonačelnik Opara danas se na sve naše upite oglušio.


IZVOR: dnevnik.hr
POSJETA: 679

Povezane vijesti