Kuća na Murteru, autorski rad Dva arhitekta, nominirana za nagradu Piranesi

Nedjelja, 05.11.2017. |
Nagrada Piranesi svake se dvije godine dodjeljuje najboljim arhitektonskim ostvarenjima s područja centralne Europe, a natječu se radovi iz Slovenije, Slovačke, Italije, Grčke, Mađarske, Češke, Hrvatske i Austrije.
kuća murter - ˝Dva arhitekta˝
Tijekom listopada 2017. godine objavljeni su nominirani radovi po izboru selektora iz svake od navedenih zemalja. Nagrađeni će radovi biti poznati 19.11.2017. godine.

Među pet nominiranih radova iz Hrvatske, po izboru selektora Maroje Mrduljaša nalazi se i realizirana kuća na Murteru, autorsko djelo Dva arhitekta.

kuća murter - ˝Dva arhitekta˝ kuća murter - ˝Dva arhitekta˝ kuća murter - ˝Dva arhitekta˝ kuća murter - ˝Dva arhitekta˝
kuća murter - ˝Dva arhitekta˝ kuća murter - ˝Dva arhitekta˝ kuća murter - ˝Dva arhitekta˝ kuća murter - ˝Dva arhitekta˝


Kuća se nalazi u tipičnoj mediteransko-dalmatinskoj situaciji – s jedne strane višestambena kuća napravljena za tržište, s druge pseudotradicionalna luksuzna vila s bazenom. Duga i uska parcela određuje oblik kuće, a klijentova ljubav prema egzotičnim biljkama nudi nadahnuće kako riješiti kontaktne zone sa susjedima i stvoriti privatni svijet kadriran s dva okvira. Gornja loggia uokviruje prostor za dnevne aktivnosti s kuhinjom i blagovaonicom te pruža pogled na bazen. Donji intimniji prostor orijentiran je prema uzdužnom vrtu, prostoru mira i privatnosti. Elementarna forma afirmira okoliš te ga pretvara u produžetak prostora kuće, udaljavajući se od okruženja van rubova parcele. Takav pristup očituje se i u izboru materijala - podovi i zidovi su u sličnim teksturama tako da postanu jedna cjelina.
kuća murter - ˝Dva arhitekta˝
lokacija: Murter
autori: Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić
suradnici: Tomislav Burgund, Maja Markus
Dodatni suradnici: Dejan Šparovec (vizualizacije)
fotograf: Damir Fabijanić
godina početka: 2014
godina završetka: 2016
stambena površina: 700 m2
ukupna površina: 1215 m2


IZVOR: www.gradimozadar.hr
POSJETA: 1458

Povezane vijesti